Het jaar 2017 ligt ondertussen alweer een dikke week achter ons. Tijd dus voor nog een laatste terugblik op een aantal hoogtepunten van het afgelopen jaar. Het begon al goed in januari toen Niels Bruynseels en zijn Gancia de Muze de GP van Basel op hun naam wisten te schrijven. Van Zwitserland ging het naar het Nederlandse Drachten waar de Bamako-dochter Honeymore VW de veilingtopper werd op de Sale of the Rising Stars. Ook op de nieuwe veiling ‘The Ten’ levert Bamako met Elize een van de duurst verkochte paarden.
Nog meer sportief succes in februari wanneer de goedgekeurde hengst I’m Special de Muze in Neumünster een 1.50m-proef op zijn naam schrijft. In de Global Champions Tour van Miami was het Grand Cru van de Rozenberg (v. Malito de Rêve) die met Jérôme Guery de concurrentie het nakijken gaf in de GP. In Shanghai was het Ensor de Litrange LXIII (v. Nabab de Rêve) die hetzelfde deed met Lorenzo De Luca. En ook in de GP van Rome was er winst voor een nakomeling van Nabab, namelijk Glasgow van het Merelsnest.
Ook bij de jongere paarden vielen er heel wat hoogtepunten te noteren. Vigo d’Arsouilles leverde bijna tien goedgekeurde hengsten af in verscheidene stamboeken, waaronder de kampioen van de BWP-keuring, O’Neill van ‘t Eigenlo. De BWP Young Future Stars in Lummen werden gedomineerd door nakomelingen van I’m Special de Muze en op de Wereldkampioenschap voor Jonge Springpaarden in Lanaken tot slot plaatsten zowel Kaiser van het Lambroeck als Le Blue Diamond van ’t Ruytershof zich voor de finale. Die laatste bevestigde al het goeds dat over hem geschreven wordt door in Mechelen de hengstenproef voor zesjarigen voor zijn rekening te nemen.
De toekomst wenkt
2017 was dus al goed, maar het kan altijd beter. Daarom blikken we hier niet alleen terug, maar kijken ook al eens vooruit, naar de toppers van morgen. Want in de aankomende ET Auction zitten weer een aantal veelbelovende genetische hoogstandjes, bijvoorbeeld een embryo met als grootmoeder Diamanthina van ’t Ruytershof, zelf actief op 1.60m-niveau en de volle zus van niemand minder dan Emerald. Of wat dan gezegd over een embryo met als vader Fantomas de Muze en als grootmoeder de enige echte Fragance de Chalus. Of denk bijvoorbeeld aan een embryo van For Pleasure dat langs moederszijde teruggaat op de ‘merrie van de eeuw’, Ratina Z.
Het is maar te hopen dat deze nog prille levens in de voetsporen van een aantal illustere voorgangers kunnen treden. Cornet Obolensky bijvoorbeeld is een embryo dat tot stand kwam door de vaardige handen van Stal de Muze. Ook Mylord Carthago is een van de vele succesvolle paarden die de terreinen van Joris De Brabander verliet als embryo. Hetzelfde kan gezegd worden over de BWP-kampioenshengst Inshallah de Muze, waarvan deze week bekend raakte dat hij binnenkort onder het zadel van Philippe Lejeune zal te zien zijn. Jeleena de Muze, vorig jaar zilver op het WK voor Jonge Springpaarden in Lanaken is eveneens als embryo verkocht door Stal de Muze. Maar ook de misschien iets minder bekend in de oren klinkende naam Whyaway de Litrange XXxiii was eerst een embryo gecreëerd door Stal de Muze. Deze Whyaway is niemand minder dan de moeder van Ensor de Litrange.
Het veilen van embryo’s geeft de mogelijkheid om topbloedlijnen aan een aanvaardbare prijs aan te schaffen. Hopelijk kunnen deze nog ongeboren talenten even hoge toppen scheren als de hierboven vermelde voorgangers.